Ce culoare are viata ta?

Inscris de Carmen Bayer, pentru Spitalul din Timisoara, Categoria: Pictura

Motivatia:
Latura de voluntariat a existat intotdeauna in sufletul meu si ma implic cu drag si daruire in proiecte sociale probono:
strangere de fonduri si oferirea de cadouri de Craciun pentru copii saraci,(timp de trei ani); workshop de pictura impreuna cu tineri cu varsta de pana in 18 ani seropozitivi, Herculane 2009; workshop de pictura pentru copii cu vartsta de pana la 14 ani, 1 iunie 2011 Timisoara si
alte proiecte culturate realizate alaturi de ong. Allma Timisoara (www.allma.ro).
Ideea acestui proiect mi-a venit demult, avand medici in familie.

Scopul proiectului:
Sprijinirea bolnavilor in dezvoltarea unei atitudini pozitive care sa le grabeasca vindecarea, prin schimbarea si eliminarea sentimentelor de teama, anxietate, deprimare, in sentimente pozitive (speranta, incredere, optimism) si exprimarea acestora prin arta.

La acest proiect vor fi invitati sa participe in primul rand bolnavii, dar si apartinatorii si personalul medical.

Program de activitati:
Workshop de pictura cu minim 40 pacienti (2 pacienti/zi) ce au posibilitatea de a picta la pat, atat pe panza/hartie cat si pe elemente decorative (cutii de bijuterii, suporturi, vaze etc)

Sesiune de pictura pe panza de mari dimensiuni (o latura de min 1m) pe holurile spitalului; aceasta metoda da posibilitatea atat bolnavilor, personalului medical cat si apartinatorilor de a-si exprima sustinerea si lupta impotriva unui anumite boli, de a scrie povesti de reusita impotriva bolii; Panza si culorile va fi pusa la dispozitie timp de 2 ore / zi, in prezenta mea, intr-un interval orar afisat langa panza, impreuna cu denumirea proiectului; eu voi finaliza, daca este cazul, lucrarea comuna dandu-i o nota unitara si completa.

Tema va fi identificarea motivatiei interioare si asocierea cu un simbol si o culoare: pacientii au posibilitatea de a lucra pe panza/carton sau obiecte (max 50×50 cm) – lucrari pe care le pot lua acasa, cat si pe panze mari – aferente sectiei respective, alaturi de interventia altor persoane
Metoda de exprimare artistica este foarte facila, importante fiind asocierile cromatice.

Demers proiect:
Am ales sa stau de vorba cu fiecare pacient in parte incercand sa-l ajut sa-si descopere motivatia interioara si cheia propriei fericiri si sa-l ajut sa exprime prin culoare propriile sentimente.

Vom porni de la temeri si prin terapie vom incerca sa eliminam gandurile negative; fiind bolnavi in spitatal, apare depresia, moralul este la pamant.
Proiectul ar veni sa ofere o cale de a elibera aceste sentimente si de a le inlocui cu motivatii pozitive, speranta, proiectii de insanatosire, stiut fiind faptul ca in vindecare o parte covarsitoare tine de moralul pacientului.

As incepe cu intrebari: de ce le este teama? cum au ajuns aici? daca exista teama de a nu mai putea lucra? ce vor face cand vor iesi din spital?
incercam sa le canalizam gandurile si le schimbam, le reformulam intr-o lumina pozitiva; rolul meu este de a-i ajuta sa proiecteze sperante, sa invatam sa transformam sentimente negative in sentimente pozitive, sa ne facem viata mai buna.

In partea de discutii individuale si de terapie a bolnavilor voi fi sprijinita de Monica Vidoni – coach experimentat specializat pe depasire de traume si de momente dificile.

Sentimentele pozitive nu vin de la sine, oamenii trebuie sa fie calauziti, ghidati, sa inceapa sa fie constructivi, sa elimine reziduurile; din propria experianta in studiile masterale in pictura cand am inceput sa exprim fericirea in culoare au iesit la iveala tonuri sumbre, triste, ajungand apoi prin constientizarea si analiza starilor interioare la o stare limpede, curata, de liniste rezultand mai tarziu o colectie de grafica diafanana, eleganta, rafinata.

Rezultate:
La sfarsitul proiectului vor rezulta un numar de minim 3 lucrari dimensiuni 1x1m ce vor fi oferite spitalului.
Un numar de 40 bolnavi vor beneficia de discutii individuale si terapie prin arta rezultand un numar de minim 40 lucrari ce vor putea fi luate de catre pacienti sau donate spitalului.

Necesar materiale:
panze dimenisuni min 1×1 m, min 3 buc in functie de spatiu (100 lei/buc)
panze dimensiuni max 50×50 cm (pt. picura pe sevalat la pat) (25lei/buc)
carton, bloc de desen (15 lei/buc)
culori, tusuri, acuarele (25 lei/tub 200 ml)
pensule: set pensule subtiri:25 lei, pensule medii 20 lei/buc
sevalet mic+planseta pt. pictat la pat, 300 lei/buc
alte elemente de handcraft (cutii, ornamente ce pot fi pictate) (15-25 lei/buc)
palete de amestec, markere
cheltuieli cu transportul materialelor
alte cheltuieli neprevazute

Materialele vor fi achizitionate pe masura derularii proiectului, in functie de preferintele participantilor. Toate materialele vor fi sigure (lemn, panza, plastic, polistiren) nu vor exista elemente casabile sau care pot rani (penite, sticla, clesti)

Evenimentul va fi comunicat presei, atat pe masura derularii cat si la finalul proiectului cand se vor prezenta realizarile.
Voi realiza un blog si o pagina de facebook.

Link personal Carmen Bayer