cARTE pentru VIAȚĂ

Inscris de Alexandra-Ioana Lazu, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Literatura

“Ca să schimbăm, acum, întâia oară
Sapa-n condei și brazdă-n călimară
Bătrânii au adunat, printre plăvani,
Sudoarea muncii sutelor de ani. ”
T. Arghezi- “Testament”

Mă numesc Alexandra-Ioana Lazu și am 25 de ani. Am terminat facultatea de psihologie la Universitatea din București și de când mă știu am fost interesată și pasionată de artă sub toate formele ei. Lectura și scrisul m-au însoțit constant de când am început să-mi pun întrebări legate de viață. Fără să-mi dau seama, o dată cu anii s-au adunat și caietele mele de memorie, jurnalele. M-am lăsat prinsă într-un dans solitar, apoi în hora clasicilor. Îmi place să jonglez cu literele și cuvintele. Literele sunt uneltele pentru a construi, a descrie și a da formă lumii mele interioare. Ele reprezintă o punte între ceea ce sunt și ceea ce pun în joc împreună cu ceilalți.
M-ajută să-mi explorez propriul univers si pe cel al celuilalt. Discursul unei persoane, parte a dialogului, spune despre ea la fel de multe ca și tăcerile ei. Din viața mea fac parte: limbile străine, pasiunea pentru psihologie și istoria religiilor, curiozitatea pentru culturi noi, artă, natură, călătoriile și activitățile sportive. Mens sana in corpore sano e unul dintre motto-urile mele.
Am o pasiune pentru psihologia clinica am descoperit-o în timpul practicii din cadrul masterului în psihologie și terapie jungiana pe care l-am finalizat anula acesta în Barcelona. Îmi doresc să ajung a profesa în domeniul clinic, atât ca psiholog, cât și ca terapeut. În paralel cu masterul, timp de aproape 2 ani ani am făcut și formare că analist jungian.
Consider arta un limbaj al sufletului, pe care dacă ești dispus să-i asculți discursul, ai acces la fântâna creatoare și de sănătate a omului. Mi-a atras atenția concursul acesta prin titlul pe care-l poartă. Rezonez atât cu “arta din viata”, cât și cu “viata din arta”.

cARTE pentru VIAȚĂ

“Întâlnirea a două persoane este ca şi contactul a două substanţe chimice:
dacă este vreo reacţie, amândouă sunt transformate.” ( C. G. Jung)

Proiectul pe care-l propun pornește de la ideea că sufletul oamenilor vorbește și-n imagini, iar de multe ori aceste imagini sunt redate prin cuvinte. Gândirea și limbajul sunt doua fire care au nevoie să fie țesute cu iscusința pentru ca modelul ce iese din mâna omului să fie unul autentic, sănătos.
Proiectul este adresat pacienților din Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, care suferă de tulburări de personalitate.
Scopul proiectului e ca pornind de la lectura marilor clasici sa se ajunga la focalizarea atentiei fiecarui pacient asupra propriului discurs prin tinerea unui jurnal.
Întoarcerea la origini se face prin familiarizarea cu marii clasici români: Eminescu, Bacovia, Nichita, Minulescu, Caragiale, Cioran, Nae Ionescu, Eugen Ionescu, dar și internaționali: Shakespeare, Dante, Cervantes, Borges, Rilke, Goethe.
Prima parte : constă în realizarea unui grup în cadrul căruia participanții să se obișnuiască cu temă propusă și mai ales unii cu alții. Se vor stabili reguli de confidentialitate avand in vedere ca se vor discuta lucruri intime.
Vor fi întrebați despre lecturile avute până în momentul de față, autorii preferați, ultima carte citită. În cazul în care nu există lectura precedente, li se vor prezenta clasicii, pe rând și accesul la cărțile de care dispun în cadrul proiectului.
Fiecare își va alege câte o carte. Până data viitoare vor fi rugați să citească câteva pagini și să aleagă o frază sau un paragraf și să-l citească în fața celorlalți.
A2a parte : constă în citirea unui paragraf ales de catre voluntari din grup și dezbaterea acestuia prin diverse activități: întrebări, reflecții, jocuri de rol.
Li se va atrage atenția asupra vorbirii la persoana I, aIIa și a IIIa, singular și plural, precum și rolul utilizării fiecărei adresări printr-o lectură la diferite persoane de către același participant.( ex: Care e cel mai dificil discurs? De ce?)
A3a parte: Pornind de la diverse roluri pe care le-au observat si anumite discursuri, li se vor presenta avantajele deținerii unui jurnal.
Cui ne adresăm? Ce scriem? Pentru cine scriem? Pentru ce scriem? Fiecare participant va primi câte un jurnal, un pix și creioane colorate.
Participanții vor fi încurajați să scrie orice le vine în jurnal pentru ca la ultima întâlnire să dezbatem.
A4a parte: Cine și ce a scris? Cum s-au simțit? Dacă nu au scris, pentru ce nu au scris?
Care este rostul unui jurnal?
Se vor prezenta tipurilor de jurnale si a unor autori consacrati ai acestui gen, de exemplu Oana Pellea, Mircea Eliade.
Se va dezbate finalitatea detinerii unui jurnal.

BUGET
Materiale: pixuri, creioane, cărți, jurnale, flip-chart, post-it-uri
Buget aproximativ: 12.900 RON
Cărți: 9000 RON
Pixuri: 50 RON
Jurnale: 350 RON
Creioane: 250 RON
Flip chart și post-it-uri: 300 RON
Transport: 300 RON
Cazare 1 sapt: 350 RON
Mâncare: 450 RON
Rezervă: 1850 RON
Autori: Eliade, Creangă, Bacovia, Caragiale, Minulescu, Cioran, Ana Blandiana, Dante, Socrate, Ovidiu, Shakespeare, Rilke, Goethe, Borges, Nae Ionescu, Eugen Ionescu etc.
•Se poate realiza și o posibilă colaborare cu diverse edituri prin reduceri de preț sau donații.

Link personal Alexandra-Ioana Lazu