Autobiografia unui ursulet de plus

Inscris de Alexandra Gogan, pentru Spitalul din Bucuresti, Categoria: Teatru

1. Cine suntem noi

Ne numim Alexandra Craciun si Alexandra Gogan, am terminat facultatea de actorie-teatru si datorita pasiunii noastre comune pentru teatrul de papusi, lucram de trei ani in acest domeniu. Impreuna am realizat textele si conceptul pentru propriile noastre spectacole si am jucat pentru oameni de diferite varste si din diferite medii sociale. Experienta noastra include crese, gradinite, orfelinate, centre pentru copii cu dizabilitati, etc.

2. Proiectul nostru

Proiectul va fi alcatuit din trei spectacole diferite, a cate 50 de minute fiecare, in care aceleasi personaje, jucarii aduse la viata de arta papusarului, trec prin intamplari amuzante si moralizatoare. Cele trei spectacole pot fi prezentate atat independent, cat si episodic sau sub forma unui spectacol extins care le include pe toate. Subiectele povestilor sunt accesibile, cu incarcatura emotionala pozitiva si mult umor.

Spectacolele sunt interactive (in masura in care starea publicului permite) si includ atat manuire de papusi cat si actorie dramatica. In final (mai ales pentru copii) putem oferi pictura faciala si baloane, precum si un mic atelier de papuserie pentru cei interesati, care le va permite sa manuiasca jucariile preferate din povesti.

Desfasurarea spectacolului va avea loc in jurul unui paravan de papuserie, decorat si pictat pentru a crea o atmosfera cat mai apropiata de cea din poveste. Aceasta atmosfera va fi sustinuta mai departe de muzica si de recuzita din spatial de joc, atat jucarii si elemente de mic mobilier cat si elemente alegorice si decorative (soarele si luna, flori, insecte, etc). In plus, podeaua si posibil peretii din imediata apropiere a paravanului vor fi decorate cu panze colorate si pictate, toate acestea pentru a crea o lume fantastica coeziva si convingatoare.

3.De ce acest proiect si cui ne adresam?

Noi credem ca teatrul de papusi a aparut din nevoia omului de a vedea lucrurile neinsufletite dragi lui prinzand viata si interactionand. Aceasta fascinatie a omului il leaga pe acesta de copilarie, de sentimentele traite alaturi de jucariile preferate si de inocenta specifica acelei varste. Toate acestea contribuie la generarea unei stari mentale pozitive, stare care s-a dovedit a fi benefica procesului de vindecare. Pacientii vor putea sa uite, macar pentru ceva timp, de suferintele lor si sa rada, sa se bucure sau sa se mire impreuna cu jucariile vii, retraind copilaria cu fericirea ei specifica.

Tin sa mentionez ca nu ne adresam doar copiilor, desi este o lume in care ei cred cu precadere, spectacolele fiind accesibile spectatorilor de la 2 la 122 de ani. Mai mult, noi incercam sa cream un spatiu, un moment, o lume care sa-i transporte pe spectatori dincolo de realitatea lor curenta. Fenomenul acesta este o forma de evadare prin arta si noi credem ca se muleaza excelent pe acest proiect.

Elementele de decor mentionate mai sus vor sustine aceasta idee, transformand un mic colt al salonului de spital intr-o oaza de culoare. In acelasi timp, in caz de necesitate, spatiul efectiv ocupat poate fi redus la doar 4 metri patrati.

4.Costuri

- paravan (schelet, panze, masa) + parvan rezerva= 400 euro
- vopseluri pentru pictura paravane si panze= 100 euro
- sonorizare (boxe, sist.audio, cabluri)= 370 euro
- reflectoare (2)= 280 euro
- papusi + recuzita (panze, decor, baloane, mobila, etc.)= 460 euro
- costume actori= 300 euro
- valize si alte elemente de transport pentru recuzita= 230 euro
- machiaj scenic + vopseluri faciale= 80 euro
- transportul actorilor si echipamentelor la locatie= 180 euro
(estimat pentru 12 reprezentatii, 3 pe saptamana)
- remuneratie regizor= 350 euro
- remuneratie pictor= 250 euro
———————————————————————–
- TOTAL= 3000 euro

Contributii personale (fara costuri)
- spatiu de repetitii
- traducere/adaptare/imprimare scenarii
- consumabile in timpul spectacolelor (biscuiti, ceai, etc.)
- ilustratie muzicala

Referinte:

Gradinita Waldorf – 021.315.30.39
Gradinita Arc en Ciel – 021.330.20.11
Gradinita Nr. 271 – 021.410.90.24
Cresa Degetica – 021.461.00.30
Cresa Titan – 021.340.33.64
si altele, in caz de nevoie.