Artist pentru o zi

Inscris de Iuliana Sgircitu, pentru Spitalul din Sibiu, Categoria: Pictura

Arta e folosita inca din Antichitate pentru a vindeca anumite afectiuni ale oamenilor, iar puternicul ei efect terapeutic a fost demonstrat de-a lungul anilor. Primii “terapeuti” care au pus in aplicare aceasta metoda au fost Platon, Aristotel, iar vracii din China si Japonia credeau ca arta poate fi folosita pentru a insanatosi o persoana bolnava sau cu o stare psihica precara. In acest context, profesorii Scolii de Arta Ariodante propun proiectul « Artist pentru o zi » cu scopul de a le facilita pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie Sibiu procesul de vindecare cu ajutorul artei si sa-i faca sa se simta « artisti pentru o zi ». Profesorii isi vor folosi experienta acumulata de-a lungul anilor pentru a realiza un proiect complex, care imbina mai multe arte (pictura, handcraftul si literatura)

Ne propunem in cadrul proiectului sa implicam 25 de copii de la sectia de neurologie pediatrica si 25 de adulti de la sectia de psihiatrie in activitati artistice care sa-i ajute pe de o parte sa uite de boala, sa le distraga atentia, iar pe de alta parte sa-i implice intr-o activitate care sa le solicite imaginatia si sa le permita sa se simta « artisti pentru o zi »

Activitati propuse :

•Ateliere de pictura cu pacientii – culorile au un efect benefic asupra psihicului si vom pune la dispozitie pacientilor acele culori care ii ajuta sa se relaxeze. Daca vremea ne va permite, ne propunem sa realizam aceste ateliere in curtea spitalului, intr-un spatiu amenajat special pentru ateliere.
•Pacientii si profesorii vor picta peretii holului spitalului de la sectiile de unde vor fi luati pacientii sau chiar in saloane. Un profesor de arte plastice de la noi va schita cu creionul pe perete cateva imagini, iar ziua urmatoare acesta impreuna cu pacientii vor colora schita respectiva. Astfel, bolnavii se vor simti implicati direct in actiune si lasa ceva in urma lor, chiar daca dupa o perioada parasesc spitalul. Atat copiii cat si adultii vor fi implicati in aceasta activitate. In plus, holul este un spatiu unde vin si insotitori si rude ale bolnavilor, astfel se poate bucura de opera artistica mai multa lume.
•Atelier de origami si handmade: copiii si adultii vor fi invatati sa confectioneze diferite obiecte pe care le pot folosi pentru a putea infrumuseta saloanele unde stau. Fiecare pacient va darui obiectul realizat de el unui alt pacient, astfel incat se vor crea si niste legaturi intre ei.
•Atelier de redactare de ravase cu mesaje optimiste : fiecare pacient va fi indrumat sa scrie cateva scrisori cu mesaje pozitive pentru ca apoi, spre finalul proiectului, sa mergem sa dam aceste mesaje altor pacienti din spital sau insotitorilor lor.

La finalul proiectului vom organiza o expozitie cu vanzare in cadrul unui targ care va avea loc in Piata Mare a orasului dupa finalizarea proiectului sau cu ocazia sarbatorilor de iarna. Vom mediatiza in presa acest lucru pentru a strange cat mai multi bani care vor fi donati Spitalului.

Link personal Iuliana Sgircitu