ARtERA

Inscris de Marcoci Ioana, pentru Spitalul din Bacau, Categoria: Pictura

Ma bucura enorm aparitia proiectului Arta pentru viata in primul rand datorita faptului ca astfel se ofera posibilitatea de implicare a oamenilor in activitati de sprijinire a semenilor din comunitatile din care fac parte si de ajutorare a acestora prin donarea pastilei de buna dispozitie care sa medicamenteze sufletul. Un alt motiv pentru care ma bucura proiectul este acela ca vine in sprijunul ideii pe care mi-am propus sa o dezvolt in teza de doctorat, aceea ca artele frumoase, in speta pictura poate influenta starea de spirit si printre altele poate aduce multiple beneficii de ordin psihologic.
In prezent sunt studenta in anul II la un master in pictura, la Universitatea “George Enescu” din Iasi, iar proiectul “ArTera” ( art therapy sau terapie prin arta in secolul vitezei) consider ca imi va ajuta printre altele la intregirea studiului pentru proiecul de doctorat.

Motto-ul proiectului “ARtERA” este “ Ars longa vita brevis” iar scopul acesuia este de a veni in ajutorul pacientilor suferinzi de diferite afectiuni prin suportul moral degajat de practicarea picturii in grupuri de pacienti si discutiile pe marginea acesteia.
Ideea de arta ca metoda terapeutica nu este o revelatie contemporana, despre ea au amintit Platon sau Aristotel, in timp ce vracii din China si Japonia o recomandau ca metoda de tratament. Eu pot spune ca am preluat-o in incercarea de a o aplica intr-un contex diferit imbracand-o intr-o forma care sa se potriveasca nevoilor modernitatii actuale.
ARtERA- “Ars longa vita brevis “ mi-am propus sa fie un concediu de la suferinta oferit pacientilor internati (sau aflati in tratament) in Spitalul judetean din Bacau. Prin participarea la ateliere de pictura si handcraft ofer o alternativa placuta de petrecere a timpului si de evadare din realitatea, care din pacate se dovedeste prea crunta uneori, intr-o alta modificata dupa bunul plac. In plus concentrarea din timpul lucrului il prinde pe “pictor” si il ajuta sa se uneasca cu arta sa prinr-un schimb de emotie.
Arta pe care mi-am propus sa o dezvolt in activitatile cu bolnavii este pictura insa aceasta se va intersecta pe alocuri si cu handcraftul. Adica pe langa pictura realizata pe suprafetele consacrate traditional acestei arte : panza, hartie, carton vom picta si alte obiecte in ideea de a le personaliza sau de a le gasi o nou utilitate (borcane,cani, farfurii, tricouri). La atelierele de pictura cu pacientii accentual va fi pus pe culoare, o data pentru ca nu ma adresez unor profesionisti, insa motivul cel mai important consta in faptul ca aceasta (culoare) poate actiona in mod surprinzator asupra starii de spirit iar prin culoare se vadesc si se lasa citite unele dintre cele mai adanci emotii.
Pictura ca metoda terapeutica este benefica persoanelor de orice varsta care pot intampina dificultati fizice sau emotionale. Fie ca este vorba de copii cu probleme de adaptare, adulti cu probleme de comunicare sau adolescent cu problem de exprimarea a independentei. Fie ca este vorba de oameni care au nevoie de activitate datorita perioadei indelungate de internare sau de sustinere in depasirea unor problem dificile si dureroase, consider ca pictura vine in sprijinul tuturor atat timp cat activitatile sunt create special pentru fiecarei problem. In plus cu cei mici voi incerca sa fac si pictura de amuzament (face-painting) cu voluntarii cu rolul de ai distra pe prichindei.
Proiectul ARtERA este gandit in asa fel in cat sa maximizez folosirea resurselor materiale in interesul spitalului,pacientilor si comunitatii, astfel ca prin implicarea tinerilor voluntari din oras se economiseste costul cu transportul si diurna.
Bugetul:
1300 – pentru fotografii, rame, materiale care sa ofere vizibilitate proiectului, conferinte etc
1700 – materiale necesare in desfasurarea activitatilor ( acrilice, acuarele,uleiuri, face paint, panze, hartie,pensoane, accesorii costumatie ptr animatori copii etc), literatura de specialitate (carti psihologie), albume de arta etc
In incheiere vom vinde o parte din obiectele realizate de pacienti, in clinicile particulare din oras, iar banii adunati astfel ii vom folosi in crearea unui cont de donatii adresat pacientilor care au nevoie de bani pentru intretinerea unor tratamente costisitoare sau pentru efectuarea de operatii pe care nu si le-ar putea permite.
Proiectul se va desfasura pe durata a 5 saptamani iar activitatile vor fi impartite cate 3 pe saptamana, iar timpul alocat unei activitati va fi de 2 ore.
Obiectivele:
1. exprimare libera si creativa a emotiilor, ideilor, frustrarilor, anxietatilor , in forme si culori, prin suport si o insotire in evolutia ficaruia de catre un specialist care asigura un cadru protector, bazat pe incredere;
2. imbunatatirea starii emotionale a persoanelor care au diferite dificultati de viata sau a celor care isi doresc dezvotarea personala;
3. ajutarea oamenilor in dezvoltarea abilitatilor personale si interpersonale (comunicare,relationare,inteligenta emotionala), in cresterea stimei de sine si a autoconstientizarii, in gestionarea comportamentului si reducerea stresului, in dezvoltarea capacitatilor cognitive prin stimularea atentiei, imaginatiei si a gandirii prin procesul creativ;
4. oferirea unei alternative de petrecere a timpului intr-un mod placut si educativ;
5. detensionarea pacientilor prin distragerea atentiei de la problema de sanatate pe care o au;
6. o mai buna intelegere a domeniului prin oferirea de informatii noi legate de istoria picturii si de tehnici ;
7. cresterea interesului pacientilor fata de un domeniu al culturii.
Resurse umane: 3 voluntari, coordonator artistic, psiholog.
La finalul proiectului mi-as dori sa realizez (cu acceptul spitalului), impreuna cu pacientii doritori implicati in proiect, o lucrare murala care sa aminteasca de ARtERA si Arta pentru viata.

*in imaginile incarcate apar lucrari facute sub indrumarea mea de copilasii de la clubul de pictura din bacau si cateva lucrari realizate de mine, plus emblema proiectului.

Link personal Marcoci Ioana