Arta de a picta o inima fericita

Inscris de Andreea Petrule, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Mă numesc Andreea Petrule, sunt designer cu licență în artă și design decorativ și master în psihologie clinică. Proiectul pe care îl propun împreună cu Mihaela Tămaș și Monica I.Cosma este destinat pacienților de la secția de cardiologie, Spitalul de Recuperare Cluj Napoca, și presupune un program artistic de relaxare prin intermediul picturii pe apă.

Marea majoritate a afecţiunilor cardiovasculare sunt procese patologice cronice a căror tratament poate dura toata viața, motiv pentru care mulți dintre pacienți pot experimenta un nivel ridicat de stres, ce nu face altceva decât să îngreuneze procesului de vindecare. Ba mai mult poate aduce complicații, de exemplu obezitate.

Pictura pe apă, cunoscută și sub denumirea de arta ebru sau suminagashi este o metodă de a desena pe suprafața apei, desene ce sunt ulterior transpuse pe hârtie sau material textil. Faptul că tehnica este ușor de realizat, neavând nevoie de talent artistic, pacienții pot fi ușor motivați iar prin rezultatul obținut pot dezvolta un sentiment de satisfacție, îmbunătățind-și încrederea în sine, acolo unde e cazul. Înlănțuirea culorilor pe suprafața apei și crearea unor modele formează efecte vizuale spectaculoase ce au un efect pozitiv asupra psihicului uman stimulându-l si relaxându-l.

Obiectivele terapeutice ale proiectului.
•Reducerea nivelul de stres.
•Creșterea încrederii în sine la persoanele cu stima de sine scăzută.
•Creșterea calității timpului liber petrecut în spital.

Instrumente și materiale.
Pentru pictura pe apă sunt necesare materiale sepciale, precum culori, agent de îngroșare, tăvi, pensule, hârtie și pânză. Acestea se vor procura de la un magazin specializat.
Pentru a vedea în ce măsură obiectivele proiectului sunt îndeplinite, paciențiilor li se vor da de completat următoarele:
•Chestionarul Cohen –Williamson ce va fi completat îaintea și la finalul programului terapeutic. Acest chestionar e un instrument ce poate măsura modul în care pacenții își evaluează stresul.
•Fișa de evaluare a programului artistic „Arta de a picta o inimă fericită” (model-https://docs.google.com/forms/d/1ysJQ9-9EP0Mpy-HeLEIA8ts57InXGkQjrekrobaACCQ/viewform)
•Mai mult vom nota tensiunea arterială și bătăile inimii pacienților înainte și după fiecare ședință (acest lucru fiind posibil în măsaura disponibilității asistentelor medicale).

La finalul proiectului vom putea realiza un raport cu toate datele culese, inclusiv imagini și înregistrări video din timpul ședințelor. Cu acest raport vom putea analiza atingerea obiectivelor propuse. Deasemenea e posibil să se observe influența programului artistic asupra tratamentului.

Procedura.
Durata proiectului va fi de o lună calendaristică, din 9 septembrie pana in 9 octombrie 2013.
Intrucât timpul de spitalizare poate fi diferit pentru fiecare pacient ne propunem să implementăm un program lung de 12 ședințe și două programe scurte de 6 respectiv o ședință. Cei care vor fi internați pe tot parcursul lunii vor putea participa la programul lung cu o frecvență de 3 ședințe/ săptămână a câte o oră și jumătate; cei spitalizați 2 săptămâni vor putea participa la programul scurt cu o fecventa de 3 ședințe/ săptămână, iar cei care vor fi internați între 1 și 7 zile vor participa la o singură ședință demonstrativă.
Fiindcă numărul pacienților poate fi mai mare de 90, locuri disponibile în spital, datorat perioadei diferite de tratament aceștia vor fi organizați în grupe de câte 10 persoane, stabilindu-se un program personalizat pentru fiecare grup.
Proiectul va începe cu câteva zile de documentare (intre 2-8 septembrie) cu privire la numarul pacienților, cunoașterea acestora și a cadrelor medicale.
La final vom putea organiza o expoziție în saloanele pacienților cu cele mai reușite lucrări.

*O parte dintre lucrările imprimate pe pânză vor fi păstrate de către pacienți și o parte donate Spitalului de Recuperare din Cluj.

*Opțional pot sa participe și cadrele medicale în funcție de disponibilitate și de preferințele lor.

*Ședințele vor fi înregistrate video și lucrările fotografiate, însă publicarea lor va fi posibila doar cu acordul scris al pacienților.

Bugetul
Culori speciale și agent de îngroșare – 600 euro (35 euro – 1 kit la 5 persoane/ 12 sedinte)
Diverse ustensile (tavi, pensule, pahare, servetele) – 120 euro
Pânză – 1080 euro (3 euro x 4 pânze x nr.pacienți)
Chirie aparat foto-video GoPro Hero3 – 200 euro
Transport echipa – 100 euro
Diurnă echipă – 600 euro
Cheltuieli neprevăzute – 300 euro

Link personal Andreea Petrule