Arta care vindecă

Inscris de Alexandra Ionescu si Alexandra Zachi, pentru Spitalul din Cluj, Categoria: Pictura

Îmi imaginez o cameră de spital în care sunt copii bolnavi sau foarte bolnavi. Îmi imaginez că sunt trişti şi au nevoie de cineva care să le aline suferinţa. Niciun copil nu ar trebui să fie trist. Un copil nu poate fi despărţit de zâmbetul său. Este nedrept când se întâmplă asta. Îmi imaginez că îi pot face pe toţi să zâmbească, învăţându-i să se joace cu pensule, creioane şi poveşti. Îmi imaginez că voi fi acolo lângă ei şi îi voi face să nu se mai simtă atât de singuri; că, prin intermediul culorilor şi al imaginaţiei, lumea lor nu va mai fi atât de crudă. Cei mici au nevoie de o îmbrăţişare şi de o strângere de mână, de o zână în care să creadă, nu de medicamente şi vizite la ore fixe ale părinţilor. Îmi imaginez că pot crea în universul acestor suflete o rază de speranţă, o alinare pentru durerile prin care trec. Îmi imaginez că le dau şansa ca, prin intermediul picturilor şi desenelor realizate de ei, să scoată la lumină durerea, să îi dea o formă, să se împrietenească cu ea şi, de ce nu, să o vindece singuri. Vom desena, vom picta şi vom asculta poveşti. Îmi imaginez mânuţele lor murdare de culori şi zâmbetele de pe feţe. Îmi imaginez o expoziţie cu lucrările lor. Îmi imaginez că viaţa acestor copii va fi cu mult mai bună şi mai frumoasă odată ce vor realiza că îşi pot construi propriul univers prin intermediul picturii, al culorilor, al jocului şi al poveştilor. Cred în puterea de autovindecare a unui copil, în efectul acestui tip de terapie şi cum organismul lor poate fi ajutat să lupte mai uşor cu boala pe care o au. Cu siguranţă starea lor de sănătate se va îmbunătăţi, iar camera va fi plină de veselie.
Imaginaţia este începutul realităţii, iar proiectul acesta reprezintă poarta către realitate.
Cine suntem:
Alexandra Zachi, din Bucureşti, am studiat pictură şi iubesc copii. Am lucrat voluntar cu ei şi am văzut că pot face adevărate opere de artă, distrându-se.
Alexandra Ionescu, voluntar în educaţie non-formală şi art-terapie. Lucrez cu copiii de aproape 14 ani, iar art-terapie experimentez de un an.
Proiectul se va desfăşura la Spitalul din Cluj Napoca, secţia ortopedie pediatrică, pentru a le arăta copiilor cu malformaţii ale sistemului osos că această problemă nu îi privează de pictură şi arte. Ei sunt primii cărora le-am spune “nu dansa”, “nu sări”, “nu te chinui cu un instrument sau cu pensula” şi ei au cea mai mare nevoie să vadă că pot face toate astea.

Proiectul are 2 etape, atelierele şi expoziţia lucrărilor realizate.

Perioadă desfăşurare – 4 săptămâni:
- 10 ateliere a câte 3/4 ore – 2 săptămâni (de luni până vineri). În prima săptămână, copiii vor desena după modele de picturi celebre (ex. “Răsărit de soare” – Monet) pentru a se obişnui cu pensule, tehnici, culori, iar în a doua vor învăţa să exprime, în desen şi culoare, durerea, pasiunile,viaţa.
- expoziţie cu vernisaj – 2 săptămâni

Buget:
-materiale pictură (foi, pensule, acuarele, creioane etc.) – 400 euro
-flip chart, markere – 150 euro
-consumabile (pahare unică folosinţă, saci gunoi etc.) – 250 euro
-transport – 300 euro
-cazare, masă 2 persoane – 500 euro
-gustare ateliere şi vernisaj care să nu contravină cu recomandările medicale 250 euro
-înrămare picturi expoziţie – 500 euro
-mini-broşură picturi pentru copii şi cei prezenţi la vernisaj – 350 euro