Arta ca terapie

Inscris de Preda Ionela Ecaterina, pentru Spitalul din Craiova, Categoria: Handcraft

Scurta descriere a proiectului: Proiectul “Arta ca terapie” se va implementa in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Craiova, in luna septembrie, si se va baza pe antrenarea pacientilor in activitati simple, cu tematica artistica (crosetat, desenat, decupat, etc) in cadrul unor mici ateliere organizate ad-hoc, de catre doua persoane care au pasiuni si preocupari artistice.
Necesitatea proiectului: Imposibilitatea ocuparii adecvate a timpului liber dintre actele medicale (inexistenta salilor de lectura, a parcurilor, a spatiilor verzi pentru recreere, a TV-ului sau radioului in saloane) mareste preocuparea pacientilor cu privire la diagnostic si provoaca stari de anxietate, apatie, stari emotionale negative, cu efecte grave asupra starii de sanatate.
Relevanta proiectului: Promovand arta ca forma de terapie, atelierele noaste invita pacientii in lumea artelor si frumosului, intr-o zona plina de culoare si forme, in care oricine se poate exprima plastic. In cadrul atelierelor organizate ad-hoc, pacientii vor dovedi ca in momente de relaxare, orice om dispune de resurse artistice, ca relatiile interumane si un cadru propice de relationare pe teme artistice, poate aduce in armonie trupul cu mintea, iar trairile pozitive pot avea efecte benefice asupra propriei persoane, dar si asupra grupului in care ne aflam la un moment dat pe parcursul vietii noastre.
Obiective:
- indreptarea atentiei din sfera preocuparilor zilnice in lumea actului artistic,
- crearea unui cadru de relaxare pentru pacienti;
- dezvoltarea imaginatiei si creativitatii pacientilor;
- utilizarea unor metode complementare actului medical: art-terapia, ero-terapia;
- cresterea stimei de sine si redescoperirea resurselor artisice ale fiecaruia si utilizarea acestora in viata de zi cu zi, arta fiind o tehnica la indemana oricui;
- dezvoltarea abilitatii de a ne bucura pentru lucruri mici, marunte, dar realizate cu pasiune;
- incurajarea practicarii hobby-urilor descoperite/redescoperite si eventual, a valorificarii efortului depus, prin initierea unei activitati anteprenoriale, la externarea din spital.
Activitati:
Doua persoane cu formare in domeniul relatiilor interumane si cu preocupari in domeniul artistic vor organiza ad-hoc, in spital, mici ateliere de creatie in care vor antrena pacientii in realizarea de cadouri si decoratiuni. Lucrările realizate pot fi oferite în dar, pot decora saloane din cadrul spitalului sau pot fi păstrate de fiecare autor în parte. In cadrul micilor ateliere, pacientii vor fi antrenati in discutii in domeniul artei (muzica, film, arta manuala, etc), in incercarea de detasare fata de problemele medicale si redescoperirea frumosului. La final se va organiza un vernisaj cu obiectele realizate, unde vor fi invitati autorii si familiile acestora, cadrele medicale, persoanele implicate in proiect. La vernisaj, vom incuraja si utilizarea muzicii ca terapie si vom invita un grup de de tineri din cadrul Clubului Generatia Folk din Craiova, care va interpreta piese de muzică folk, pentru a felicita “artistii” redescoperiti in cadrul proiectului nostru. Acest eveniment va incuraja persoanele implicate sa-si utilizeze potentialul artistic si sa utilizeze acesta forma complementara de terapie. De asemenea, avand in vedere ca mediul online este o modalitate de socializare si informare la indemana, vom realiza un site de prezentare a activitatii atelierelor, ulterior, optional, persoana implicata in activitate, putand sa-si constituie grupuri de prieteni prin intermediul site-ului, sa impartaseasca opinii si impresii, dar si sa isi expuna obiectele pe le va realiza. Prin acest site, ne dorim sa promovam sustenabilitatea proiectului pe care il vom implementa, persoanele care au folosit acesta terapie prin arta putand sa practice acest hobby si dupa externare, dar sa fie si un cadru de socializare, iar grupul de prieteni format in spital sa se poata mari prin intermediul celor interesati sa acceseze site-ul si care au pasiuni comune. La finalul proiectului, participantii la atelier vor primi un album a câte 20 de poze si cate un DVD cu filmarea activitătilor, pentru a revedea, retrăi si împărtăsi cu altii momentele placute din cadrul proiectului.
Buget:
˗ materiale de lucru: crodete, fire de crodetat, foarfece, accesorii, cartoane, lipici, foarfece, creioane, radiere, plicuri, markere, carioci, culori, creioane, rigle, pixuri, ascutitori, etc. – 500 euro
˗ filmare si fotografiere evenimente pe parcursul activitătilor, album foto, DVD-uri pentru participantii la atelier – 900 euro
˗ realizare site – 500 euro
˗ gustari pentru pacienti – 100 euro
˗ plata onorariu specialisti – 1000 euro
Referinte pentru cei doi artisti:

http://lucrusoarecrosetate.wordpress.com/category/brose-si-accesorii/

http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/lucrusoare.crosetate

http://generatiafolk.blogspot.ro/

http://www.facebook.com/#!/groups/208987202444790/members/